WELKOM: de website van LEDPARADISE is vernieuwd.

De noodzaak van oogbescherming tegen UV-licht

Posted by Paul 29-08-2019 3 Comment(s)

Planten houden van ultraviolet licht want UV-licht betekent: fotosynthese! Fotosynthese is het bijzondere proces waarmee planten koolstofdioxide uit de lucht omzetten naar glucose, oftewel suikers. Deze suikers zijn essentieel voor de gezonde ontwikkeling van een plant. Het belang van gemaximeerde fotosynthese is daarom bij iedere fabrikant van de betere LED kweekverlichting welbekend, vandaar dat de meeste kweeklampen flink wat UV-licht weten te produceren. Heel vaak is het aandeel UV-licht in LED kweekverlichting véél groter dan in het natuurlijke zonlicht. Dat is één van de redenen waarom je planten het zo goed doen als ze opgroeien in het schijnsel van een LED kweeklamp.

UV-licht en het menselijk lichaam verdragen elkaar aanmerkelijk minder goed. Het is algemeen bekend dat UV-licht je huidcellen beschadigd en de veroudering van je huid versnelt. Minder bekend is het feit dat UV-licht ook erg schadelijk is voor je ogen. Oogschade als gevolg van een overmaat aan UV-licht ontstaat geleidelijk waardoor de vervelende gevolgen pas na verloop van tijd beginnen op te vallen. 

Cataract (Staar)
Het verraderlijke aan UV-licht is dat het voor het menselijke oog onzichtbaar is. Dus ook van de grote hoeveelheid schadelijk UV-licht dat afkomstig is van een krachtige LED-kweeklamp merk je aanvankelijk niet veel. Hoewel er gevallen bekend zijn van amateurbotanici die spontaan overvallen werden door fotokeratitis* (sneeuwblindheid), schuilt het grootste gevaar van UV-licht in de oogschade die langzaam, stukje bij beetje, ontstaat. De meest voorkomende oogaandoening die geassocieerd wordt met UV-licht is cataract, beter bekend als ‘staar’. Staar is bij ouderen en bejaarden een veel voorkomende kwaal waarbij, als gevolg van UV straling in het natuurlijke zonlicht, de ooglens langzaam vertroebeld is geraakt.

Hoewel dus de meeste gevallen van staar als ouderdomskwaal kunnen worden aangemerkt lopen kwekers die regelmatig onder het licht van LED kweekverlichting met gewassen in de weer zijn het serieuze risico om deze aandoening al op veel jongere leeftijd te ontwikkelen. Indoorkwekers staan tijdens hun werk in een LED verlichtte kweekruimte immers aan een veel intensere hoeveelheid UV-licht bloot dan iemand die buiten in het natuurlijk zonlicht bezig is. Staar is gelukkig goed te behandelen maar er is wél een oogoperatie voor nodig. Bij zo’n staaroperatie wordt de vertroebelde ooglens verwijderd en vervangen door een nieuw exemplaar van kunststof.

Macula-degeneratie (MD)
Een minder voorkomende aandoening waarbij een overmatige blootstelling aan UV-licht een rol speelt is de zogenoemde ‘macula-degeneratie’. De macula is een cirkelvormig gebied van enkele millimeters doorsnee in het midden van je netvlies. Hier zijn de lichtgevoelige cellen (de staafjes en kegeltjes) het hoogst geconcentreerd waardoor we met dát deel van het netvlies het scherpst zien. Macula-degeneratie doet de genoemde cellen in de macula afsterven. Hierdoor wordt het zicht in het midden van het gezichtsveld steeds onscherper. Dit proces voltrekt zich doorgaans langzaam maar reeds ontstane schade door deze oogkwaal is, in tegenstelling tot de schade bij staar, niet meer te herstellen.

Oogbescherming
Het is dus raadzaam om bij werkzaamheden onder LED-kweekverlichting niet alleen je huid goed te beschermen maar óók je ogen. Oogbescherming zou al kunnen bestaan uit een goedpassende zonnebril. Nadeel van een zonnebril is dat er behalve het onzichtbare UV-gedeelte ook een hele hoop wél zichtbare kleuren worden weg gefilterd. Hierdoor ontstaat een erg onnatuurlijke kleurenweergave, niet alleen in het blauw-paarse licht van een Full Cycle-lamp maar ook bij het witte licht van een Full Spectrum-lamp. Hierdoor is het lastig om je planten te inspecteren op kleurafwijkingen of vlekken.

Om de kleur van je planten wél te ervaren alsof ze in het natuurlijke zonlicht staan én om je ogen te beschermen tegen schadelijke UV-straling en ander hinderlijk of overmatig licht kun je overwegen om één van de beschermingsbrillen van het merk Method Seven aan te schaffen. Method Seven vervaardigd  brillen die speciaal bedoeld zijn voor gebruik in Full Spectrum (fel wit licht), Full Cycle (blauw/paars licht) of HPS-licht. De door Carl Zeiss Vision ontwikkelde  glazen houden 100% van het UV licht tegen, dempen het felle, hinderlijke licht in andere golflengtes en bezorgen je een kleurervaring alsof je in de middagzon door je tuin wandelt. Door de slimme ontwerpen en een goede pasvorm verhinderen de monturen van Method Seven bovendien een ongewenste lichtinval via de zijkanten. Glazen en montuur zijn vervaardigd van een opmerkelijk sterke en lichte soort kunststof die tegengaan dat de bril breekt of anderszins beschadigd raakt. Ze zijn niet alleen een aanwinst in termen van veiligheid en preventie, ze zien er ook nog eens écht flitsend uit zodat je geheel in stijl je kweekruimte betreedt.

*) Fotokeratitis is een spontane ontsteking van het hoornvlies. Deze aandoening treedt acuut op door een teveel aan UV-straling, meestal tijdens las-werkzaamheden of tijdens verblijf in besneeuwde gebieden met een felle zon. Fotokeratitis staat daarom bekend als ‘lasogen’ of ‘sneeuwblindheid’. Deze kwaal kan ook ontstaan door langdurige  blootstelling aan licht uit een LED kweeklamp. Hoewel pijnlijk en erg hinderlijk geneest deze aandoening, meestal binnen een dag of drie, vanzelf. Dit in tegenstelling tot staar, dat heel geleidelijk ontstaat en alleen met een medische ingreep is te verhelpen.

 

 

Loading...