WELKOM: de website van LEDPARADISE is vernieuwd.

Wat is VPD en waarom moet ik ervan afweten?

Posted by Brendan 20-03-2019 0 Comment(s)

Wat is VPD en waarom moeten we er vanaf weten? Spectrum King's Brendan Strath legt het ons uit:

VPD staat voor Vapor Pressure Deficit (dampdruktekort) en geeft aan hoeveel vocht de lucht kan vasthouden bij een bepaalde temperatuur. Bij het kweken van planten is dit een erg belangrijke factor, omdat we het perfecte klimaat willen scheppen, zodat de plant zich optimaal kan ontwikkelen. Bij het kweken van tropische planten bijvoorbeeld, zijn we gewend om de omgeving warm en vochtig te houden. Bestudeer de VPD-tabel hiernaast maar eens goed (deze tabel is niet door mij zelf gemaakt, dus de credits moeten naar iemand anders). Je ziet hier in de tabel in de gouden vakjes de ideale verhouding tussen temperatuur en luchtvochtigheid. Merk op dat hoe hoger de omgevingstemperatuur wordt, hoe meer vocht er door de lucht vastgehouden kan worden om in de ideale zone te blijven. Tropische planten gedijen het beste bij wat hogere temperaturen met een hoge luchtvochtigheidsgraad. Wij adviseren om de temperatuur rond de 28-30 graden te houden als de lamp aan staat, met een bijbehorende luchtvochtigheidsgraad van 75-80%. Zorg ervoor dat de temperatuur niet verder dan 6 graden daalt wanneer de lamp uitstaat en de luchtvochtigheid rond 10% lager is. Een koude en vochtige omgeving kan voor allerlei narigheid zorgen en een te hete, droge omgeving is ook niet goed. 

Door je een beetje te verdiepen in de achtergrond van het soort plant en door de VPD tabel aan te houden, weet je wat de ideale omstandigheden zijn voor je planten tijdens dag en nacht (of tijdens licht aan en licht uit als je binnen kweekt). Het haalt het nattevingerwerk bij het tuinieren weg en het helpt je om beter te begrijpen welke omstandigheden de voor de plant ideaal zijn. Wanneer je hybride planten kweekt kun je het beste kijken naar de dominante eigenschappen van de plant om te bepalen welke omstandigheden ze prettig vinden. Het kan een hele leuke oefening zijn om jezelf aan te leren met de VPD tabel te gaan werken en je kweekervaring verder uit te breiden. Planten zijn tenslotte de meest eerlijke schepsels op aarde en zullen je precies laten zien of je ze geeft wat ze willen en nodig hebben of niet. Met slechts een klein beetje onderzoek naar waar je planten vandaan komen en in welke omstandigheden ze het beste gedijen, kun je aan de hand van de VPD tabel de ideale temperatuur en luchtvochtigheid instellen. Als je de VPD tabel kent en weet hoe je hem moet lezen, heb je een krachtig instrument in handen om het klimaat beter onder controle te houden en beter voor je planten te kunnen zorgen.
 Over BRENDAN STRATH
Brendan Strath: Senior Solutions Director and Grow Ninja bij Spectrum King LED, dat staat in Brendan's e-mail handtekening. Brendan weet alles over planten en alles over kweekverlichting. Hij is een lopende encyclopedie en een attractie op elke vakbeurs, omdat iedereen hem herkent en met hem wil praten. Brendan neemt graag de tijd voor iedereen die met hem wil praten over het kweken van planten, omdat hij in de eerste plaats een kweker is (dit zijn zijn eigen woorden). Brendan zal exclusief voor LED Paradise op regelmatige basis onderwerpen bespreken over het kweken van planten met LED kweeklampen. 

Leave a Comment

Loading...